Rysk matkultur

Pelmeni – Rysk pasta

Pelmeni

En av de godaste ryska husmanskosterna är pelmeni. Pelmeni i Ryssland är lika omtyckt och välbemött som pizza är i Italien. Dessa är fyllda med godsaker och finns för alla smaker.
Fördelen med maträtten är de enkla ingredienserna; köttfärs (ev. annan fyllning), salt, peppar, lök, ägg, vetemjöl och vatten. Direkt efter tillverkningen fryses pelmeni ner för att bevara den goda smaken och kan sedan kokas direkt ur frysen.
Man använder aldrig några konserveringsmedel eller tillsatser i pelmeni. Det är en ren, ekologisk maträtt. Som även är snabblagad, men inte onyttig som snabbmat.
Pelmeni kan ätas med vad man tycker är godast, ketchup, gräddfil eller lingonsylt. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Att laga pelmeni tar inte längre tid än att bre en macka eller steka ett ägg. Dessa delikatesser har en koktid på 6-8minuter.

Koreansk sallad

Koreansk sallad

Konstigt nog är denna sallad döpt till Koreansk sallad, även fast det är en av favoriterna på det ryska festmåltidsbordet.
Ingredienser: Morötter, salt, peppar, ättika, rapsolja, vitlök, koreander.

Vinigret-sallad

Vinigret-sallad

Den fantastiskt goda grönsaks salladen, Vinigret var en populär sallad under sovjet. Vinigret är en blandning av olika kokta och konserverade grönsöker som tillsammans bildar en harmonisk smaksensation. Salladen är en perfekt förrätt, men passar även utmärkt på talriken vid huvudmåltiden. Innehåll: Kokt potatis, rödbetor, morötter, bönor, ärtor, lök, saltgurka, rapsolja, salt och peppar.