Välkommen till Ryska delikatesser

Hej!

Mitt namn är Svetlana och jag är ursprungligen från Sovjet. Jag är en rysk kvinna som har bott i Sverige i 17 år. Under hela min yrkeskarriär har jag jobbat som frisör, varav 16 är i Sverige. Frisör-arbete är ganska socialt arbete och jag har ständigt varit tillfrågad om hemligheten bakom den ryska kulturen och maten, vad vi äter under högtider och till vardags.

Jag är en aktiv medlem i den rysk-svenska kulturföreningen i Malmö, som mestadels består av svensktalande medlemmar. Under flera år har jag lagat riktig rysk husmanskost med medlemsmöten. Min mat har varit uppskattad av föreningen och en fråga som ständigt dykt upp:

Och var kan man köpa den goda ryska maten som du lagat för oss?

Förtvivlat har jag alltid besvarat frågan – ingenstans. Samma fråga har jag även fått från mina frisörkunder. Jag vill från hela mitt hjärta bjuda dessa människor på min etniska kultur.

Och varför inte erbjuda företagare som jobbar med Ryssland och Ukraina en rysk inspirationskväll med ryska artister som underhållning och den ryska maten.

Rysk mat är mycket mer än den typiska stereotypa bilden: champagne och kaviar.

Det jag vill visa för Sverige är den äkta ryska husmanskosten, men framförallt de ryska pelmeni. Pelmeni är en av de enklaste, men godaste ryska rätter och finns med en rad olika fyllningar att välja på.

Pelmeni okokta

 

Leave a Comment